052-640-9925

אלימות במשפחה

אלימות במשפחה – עבירות נפוצות ודרכי התמודדות

אלימות במשפחה היא, לצערנו, תופעה כלל לא נדירה בישראל. על פי נתוני השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל, מדי שנה נפתחים למעלה מ-20,000 תיקים העוסקים בעבירות בין בני זוג. כמו כן, כ-33% מכלל התיקים שעוסקים בעבירות אלימות כנגד קטינים נפתחים בגין אלימות בתוך המשפחה.

המודעות כנגד עבירות מין ואלימות במשפחה עברה בעשרים השנים האחרונות מהפכה של ממש. מודעות זו הובילה בין היתר גם להחמרה משמעותית בנהלים המוגדרים לטיפול בעבירות מסוג זה. כיום, די בהגשת תלונה במשטרה כנגד אדם בגין פגיעה בבת זוג או ילדים על מנת להרחיק את האחרון מביתו ובמקרים רבים להגיש כנגדו כתב אישום.

זאת ועוד, החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991, אשר נחקק בכדי לעודד הגשת תלונות מצד נפגעי עבירה במשפחה, קובע שורה של כלים להתמודדות עם אלימות במשפחה (מעבר לכלים ה"פליליים" הקיימים בעבירות "רגילות"). למשל, על פי חוק זה, בנוסף לפנייה למשטרת ישראל ניתן להגיש במקביל (לכל בית משפט שלום) בקשה למתן צו הגנה במעמד צד אחד. כלומר, לקיים דיון בבקשה לצו הגנה ללא נוכחות המורחק.

למרות שקיימת תופעה של הגשת תלונות שווא בגין אלימות במשפחה (בפרט במקביל להליכי גירושין), אין ספק שהטיפול וההתנהלות בהליכים מסוג זה דורשת מומחיות ספציפית. מומחיות שמשלבת את יסודות המשפט הפלילי עם היבטים מיוחדים הנוגעים לעבירות פליליות בתוך המשפחה.

עבירות אלימות במשפחה

עבירות אלימות במשפחה יכולות לבוא לידי ביטוי באופנים שונים ובדרגות חומרה שונות. החל מעבירות הטרדה "קלות" שספק אם מספיקות להגשת כתב אישום וכלה באירועים חמורים ביותר עד כדי רצח על חילול כבוד המשפחה.

התמודדות עם עבירות אלימות במשפחה

בכל הנוגע לצד הנפגע, חשוב מאד שלא לחכות שיקרה אסון אלא לפעול בהקדם על מנת לזכות בהגנה. נשים וילדים (רוב מוחלט מקרב נפגעי אלימות במשפחה) יכולים לפנות לשורה של גורמים לקבלת סיוע החל מהגשת תלונה במשטרת ישראל, דרך פנייה לגורמי סיוע שונים וכלה בייעוץ משפטי מטעם עורך דין פלילי הבקיא בתחום. בנוסף, ניתן להגיש בקשות שונות לקבלת צווי הגנה ומניעת הטרדה מאיימת.

צו הגנה מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה

החוק למניעת אלימות במשפחה מעניק לנפגעים אפשרות להגיש במהירות בקשה למתן צו הגנה. בקשה זו אפשר להגיש בכל בית משפט שלום ועל פי רוב השופטים יעניקו את הצו לכל הפחות לתקופה ראשונית של עד 7 ימים. בתום תקופה זה ייערך דיון במעמד שני הצדדים ובו יישמעו טענות בעד ונגד הותרת הצו על כנו.

צו הגנה מכוח חוק זה ניתן לתקופה של שלושה חודשים אשר ניתן להאריכה מפעם לפעם (עד תקופה כוללת בסך הכל של שנתיים אך במדרגות מחייבות של נסיבות מיוחדות). צו הגנה יכול לכלול בין השאר איסור על כניסה לדירה, הימצאות במרחק מסוים מהדירה, איסור על הטרדת בן המשפחה הנפגע, חובה להפקדת ערובה להתנהגות טובה ועוד.

צו למניעת הטרדה מאיימת מכוח החוק למניעת הטרדה מאיימת

חוק נוסף בו ניתן לעשות שימוש במקרים של אלימות במשפחה הוא החוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001. מדובר בחוק "כללי" המשמש את כלל הציבור ויכול להיות לעזר גם לנפגעי אלימות במשפחה.

הטרדה מאיימת על פי חוק זה כוללת מניפה רחבה של התנהגויות כגון איום לפגוע באדם, התחקות אחר תנועותיו של אדם, בילוש אחר אדם, ביצוע "מארבים" לבן משפחה, פגיעה בפרטיות, יצירת קשר מאיים עם אדם, פגיעה בשם טוב, פגיעה ברכוש, פגיעה בחופש התנועה ועוד. כלומר, מארג התנהגויות שמטרתן להפר את שלוות חייו של בן המשפחה וכן לפגוע בחירותו ו/או פרטיותו.

כמו צו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, גם צו למניעת הטרדה מאיימת ניתן לבקש (ולקבל) במעמד צד אחד. בית המשפט מחויב לקיים דיון במעמד שני הצדדים תוך שבעה ימים לכל היותר ובמסגרת הצו ניתן להטיל על הצד התוקפן שורה של הגבלות. לדוגמה, איסור על יצירת קשר עם בן המשפחה המוטרד, הגבלת פעילות בן המשפחה המטריד, איסור להתקרב למקומות בהם המוטרד נוהג להימצא (בית, עבודה, מקומות בילוי, רכב וכדומה), איסור נשיאת נשק ועוד.

היות שצו למניעת הטרדה מאיימת איננו עוסק באופן פרטני באלימות במשפחה, והיות שקיים גם אפיק אחר של צו הגנה מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה, חשוב להיוועץ בעורך דין בפלילי בנוגע למהלך הנכון נוכח נסיבות המקרה.

תלונות שווא

בדומה לכל עניין משפטי, גם לנושא אלימות במשפחה יש צד שני. למרות שקשה להעריך את היקף התופעה, קיימת גם תופעה מקבילה. זוהי כמובן התופעה של הגשת תלונות שווא. תלונות המוגשות בדרך כלל מתוך אינטרסים זרים כגון נקמה, כעס ואפילו במסגרת "אסטרטגיית גירושין".

טקסט זה לא יהיה שלם מבלי להזכיר שגם לנאשמים והחשודים באלימות במשפחה יש זכויות לא מעטות. המחוקק הגביל במידה ניכרת את היכולת של בית המשפט לקבל החלטות במעמד צד אחד ולנאשמים/חשודים יש את הזכות המלאה לקבל את יומם. כמו כן, בדומה לכל הליך פלילי, חשוב מאד שהאדם שהוגשה כנגדו תלונה במשטרה בגין אלימות במשפחה יפנה בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי. זאת עוד בטרם הוא עונה ולו על שאלה אחת בחקירה משטרתית.

יש לזכור שמרגע שקיימות טענות בדבר אלימות במשפחה, מי שעלול להימצא בצד הלא נכון של החוק חייב לשקול צעדיו בקפידה. לעתים די בתלונת שווא על אלימות במשפחה המצטרפת ל-SMS "תוקפני" שנשלח במהלך ריב "רגיל" בכדי להרחיק אדם מביתו לתקופה ממושכת ולהשפיע מקצה לקצה על המשך הליך הגירושין וקביעות בנוגע למשמורת ילדים. כלומר, אלימות במשפחה יכולה לעבור בקלות מהמישור הפלילי למישור העוסק בדיני משפחה וגירושין.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support